skip to Main Content
cappuccino

Alles over cappuccino

Als fervent koffieliefhebber ben ik ervan overtuigd dat de cappuccino mijn ultieme koffievariant is. Het is niet alleen de meest aangeboden keuze op kantoor, maar ook mijn persoonlijke favoriet. De vertrouwde gang naar de koffieautomaat voor mijn collega’s resulteert vaak in het genot van deze heerlijke drank. Maar wat maakt de cappuccino zo populair en hoe maak je zelf het perfecte exemplaar?

De geschiedenis van cappuccino

De oorsprong van de cappuccino wordt toegeschreven aan Wenen, waar de Kapuziner Kaffee met room en suiker werd geserveerd. Met een witte kruin en een bruin habijt leek het op een kapucijner monnik, een beeld dat tot op de dag van vandaag wordt behouden. In verschillende landen wordt de cappuccino op unieke wijze geserveerd; met slagroom in Belgiƫ, gemaakt van filterkoffie in Frankrijk en met opgeklopt eiwit en chocoladekrullen in Oostenrijk. In Nederland is het gebruikelijk om cacao over de cappuccino te strooien, en het is een kunst om een glad, spiegelend wit oppervlak met een randje donkere crema te bereiken.

De kracht van een goede cappuccino

Het geheim van een uitstekende cappuccino ligt in het melkschuim en natuurlijk de koffie zelf. Een perfecte cappuccino bestaat uit een derde espresso, een derde melk en een derde melkschuim. Het maken van het ideale melkschuim vereist echter enige oefening, tegenwoordig zijn er uitstekende cappuccino koffiemachines die je helpen bij het maken van een heerlijke cappuccino.

Zelf een goede cappuccino maken

Wil je zelf een schuimige cappuccino maken? Zorg dan voor een koffieapparaat met een stoompijpje. Laat het pijpje eerst leegblazen om oude resten te voorkomen en plaats het in een melkkan met koude melk. Stoom de melk met het pijpje net onder het oppervlak en stop zodra je de melkkan niet meer kunt vasthouden door de hitte. Klop vervolgens het melkkannetje op het aanrecht zodat melk en schuim goed mengen, en je hebt de perfecte melk en melkschuim voor je espresso.

De beste schuimlaag

Enkele handige tips voor het ideale melkschuim zijn het gebruik van koude melk voor meer schuimtijd, het kiezen van melk met voldoende eiwit voor stevigheid, het maken van kleine belletjes voor een steviger schuim en het zorgvuldig mengen van melk en melkschuim voor de finishing touch.

Back To Top